Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Παστέλι ξηρών καρπών & κλήρωση "Κρήτη... όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον"

Η εβδομάδα αρχίζει γλυκά με παστέλι ξηρών καρπών & κλήρωση του βιβλίου "Κρήτη... όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον" της Κατερίνας Τσούκη από τις Εκδόσεις Σταμούλη!



Ειλικρινά αδυνατώ να θυμηθώ από ποια ηλικία και μετά άρχισα να αγαπώ το παστέλι και πιο συγκεκριμένα το παστέλι με σουσάμι ή άλλους ξηρούς καρπούς! Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι πήγαινα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και από τότε εξαφάνιζα σε χρόνο dt ό,τι παστέλι έπεφτε στα χέρια μου! Βέβαια ίσως αυτή η αγάπη να οφείλεται και στην καλή συνήθεια της μητέρας μου να προτιμά παστέλια έναντι άλλων σνακ. Τελικά έχουν δίκιο, όσοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά κληρονομούν τις συνήθειες των γονιών τους, οπότε οι γονείς θα πρέπει να σκέφτονται δυο φορές για τις επιλογές τους και για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στα παιδιά τους! 



Το παστέλι με ξηρούς καρπούς ήταν η πρώτη επιλογή που έκανα θέλοντας να παρουσιάσω μια συνταγή του βιβλίου "Κρήτη... όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον" της Κατερίνας Τσούκη από τις Εκδόσεις Σταμούλη! Δε θα μπορούσα άλλωστε να επιλέξω κάποια άλλη. Είναι η πρώτη φορά που επιχείρησα να δοκιμάσω συνταγή για παστέλι αποκλειστικά με μέλι κι όχι και με κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Κι όντως έχει μεγάλη διαφορά από τα παστέλια του εμπορίου ή όσα περιλαμβάνουν και ζάχαρη ή μόνο ζάχαρη! Γίνεται πιο γευστικό και αρωματικό και αισθάνεσαι ότι γεύεσαι κάτι αγνό και θρεπτικό, ενώ έχει μαστιχωτή υφή λόγω του μελιού και ταυτόχρονα τραγανή στα σημεία των ξηρών καρπών. Μπορεί να παιδεύεσαι λίγο στο στρώσιμο του τελικού υλικού και στο τεμάχισμα, αλλά αξίζει τον κόπο! Δοκίμασέ το!


Ξαναγυρνώντας στο βιβλίο της Κατερίνας Τσούκη "Κρήτη... όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον" θα έλεγα ότι παραπέμπει περισσότερο σε βιβλίο - λεύκωμα. Παρουσιάζει τους γυναικείους συνεταιρισμούς της Κρήτης μέσα από μια περιδιάβαση στον χώρο και τον χρόνο, για να θυμίσει ευχάριστες αναμνήσεις και εικόνες περασμένων εποχών. Μέσα από 264 ιλουστρασιόν σελίδες και πολυτελή εκτύπωση με έγχρωμες φωτογραφίες θαυμάζουμε τις γυναίκες που εργάζονται στους αγρούς, για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να προσφέρουν στον τόπο τους, ενώ περιπλανιόμαστε σε όλη την Κρήτη από άκρη σε άκρη και γνωρίζουμε τόπους, συνήθειες και παραδοσιακές συνταγές! Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Σταμούλη!



Όπως διαβάζουμε και στην περιγραφή στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
"Η Κρήτη του χθες, του σήμερα και του αύριο ζωντανεύει! Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες, ο αναγνώστης ταξιδεύει από την ακριτική Γαύδο έως και την Κάτω Ζάκρο Σητείας. Σε κάθε σελίδα αποκαλύπτεται η απείρου κάλλους φυσική ομορφιά, η μοναδική κρητική κουλτούρα, οι πατροπαράδοτες συνταγές και η ξεχωριστή πολιτισμική κληρονομιά αυτής της ιδιαίτερης γωνιάς της γης!"


Παστέλι ξηρών καρπών
αποθήκευση - εκτύπωση

Μερίδες: 20 / προετοιμασία: 5΄/ συνολικός χρόνος: 15-20'

Υλικά:
2 κούπες καβουρντισμένο σουσάμι
1/4 κούπα φιστίκι αράπικο
2 1/2 κούπες μέλι καθαρό

Εκτέλεση:
Αφού πρώτα καθαρίσουμε το σουσάμι, το καβουρντίζουμε και ύστερα ξεφλουδίζουμε τα φιστίκια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθούν όλα σε μια μάζα.
Όταν πια όλα τα υλικά μετακινούνται σαν μια μπάλα, χωρίς να κολλά στην κατσαρόλα, το βγάζουμε σε μάρμαρο και το "στρώνουμε", ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Όπως είναι ζεστό το μείγμα, το κόβουμε στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε και το αφήνουμε εκεί, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Έπειτα το φυλάσσουμε σε σακουλάκια ανά τεμάχια δένοντας την κορυφή ή τα τοποθετούμε σε καθαρό τάπερ με καπάκι. 

Συνταγή: "Κρήτη... όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον", Κατερίνα Τσούκη, Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα 2011, σ. 153.


* Σημ.: Ανάλογα με το είδος μελιού που θα χρησιμοποιήσουμε, υπάρχει πιθανότητα να μη σχηματίζεται εύκολα μάζα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει λίγο, ώστε να το "στρώσουμε" σε μάρμαρο! 




Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Σταμούλη προσφέρουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Κρήτη... όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον" της Κατερίνας Τσούκη! Να ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Σταμούλη για τη δωροθεσία!



Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες 
Εκδόσεις Σταμούλη και Couzinista στο Facebook
2. Δημόσια κοινοποίηση (μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.
3. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.

Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και τις 28/5 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του commentpicker.com. 
  • Από την κλήρωση θα αναδειχθεί ένας τυχερός.
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο του εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί.
  • Αν ο τυχερός είναι κάτοικος Αθηνών, θα παραλάβει το δώρο του από το κεντρικό Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Σταμούλη (Αβέρωφ 2, απέναντι από το Πολυτεχνείο, Αθήνα), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Σταμούλη!
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους ακυρώνονται.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και προφίλ Facebook, και προφίλ Google+ και Instagram. 
  • Το δώρο είναι προσωπικό, αμεταβίβαστο και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!

Χορηγοί επικοινωνίας:

Update 30/5:
Τυχερή: Tzanetaki Theodora
Συγχαρητήρια! Η τυχερή θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο της εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και έρχονται κι άλλα δώρα!




Και μην ξεχνάς:

Ακολούθησέ με σε FacebookInstagramGoogle+, για να μη χάνεις κανένα νέο post!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου