Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Μικρά donuts & κλήρωση "Στην κουζίνα των γεύσεων" - Blogiversary

Το Couzinista γιορτάζει το πρώτο του blogiversary και σε κερνάει μικρά donuts με κλήρωση για το βιβλίο "Στην κουζίνα των γεύσεων" της αγαπημένης food blogger Ερμιόνης Τυλιπάκη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός!



Την Ερμιόνη την ανακάλυψα, πριν ακόμη αρχίσω να ασχολούμαι με το σπορ που ακούει στο όνομα blogging! Από τότε παρακολουθώ ανελλιπώς το blog της theonewithallthetastes κι απολαμβάνω να διαβάζω κάθε φορά τις μαγειρικές δημιουργίες της σε συνδυασμό πάντα με τις οικογενειακές της ιστορίες! Έχει άλλωστε μεγάλη ευχέρεια λόγου κι αυτός είναι για μένα ο βασικός λόγος που θα με κάνει να ξαναγυρίσω σε ένα blog. Οι δε φωτογραφίες που ανεβάζει με αφήνουν κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό και μου ανοίγουν παράλληλα την όρεξη. Η αεικίνητη λοιπόν μαμά-food blogger Ερμιόνη κυκλοφόρησε πριν 2 χρόνια το πρώτο της βιβλίο "Στην κουζίνα των γεύσεωνμε απλές συνταγές που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια! Και ως Couzinista σκέφτηκα να το χαρίσω σε έναν τυχερό ή μία τυχερή! Επίσης θέλω να σε ευχαριστήσω που με διαβάζεις (αν με διαβάζεις) και που αφήνεις ενθαρρυντικά σχόλια (αν αφήνεις) έναν χρόνο τώρα! Προσπαθώ να γράφω πιο συχνά για τα μαγειρικά μου "καμώματα", αλλά τελευταία οι υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι πάντα συνεπής! Άτιμο πράγμα ο χρόνος! Υπόσχομαι όμως στον εαυτό μου να τηρήσω ένα πρόγραμμα!



Η αλήθεια είναι ότι άλλαξα 2-3 φορές γνώμη για τη συνταγή που ήθελα να παρουσιάσω μέσα από αυτό το βιβλίο! Και ήταν αναμενόμενο, καθώς περιέχει 47 συνταγές χωρισμένες σε 5 βασικές κατηγορίες: Πρωινά και σνακ, Εύκολα καθημερινά γεύματα, Το τραπέζι του Σαββατοκύριακου, Γλυκά για όλες τις ώρες & Ιδέες για πάρτι. Τελικά κατέληξα στα "Μικρά donuts με πορτοκάλι και σοκολατένιο γλάσο". Αγαπώ, βλέπεις, πολύ το συνδυασμό σοκολάτας και πορτοκαλιού, ενώ τα donuts ακούγονται τόσο δελεαστικά σαν ιδέα, ιδίως όπως τα περιγράφει η Ερμιόνη: "Φτιάχνονται απλά, είναι αρκετά αφράτα και το ψήσιμο στον φούρνο μάς γλιτώνει από λιπαρά και ενοχές". 



Και είχε απόλυτο δίκιο η Ερμιόνη! Γίνονται πανεύκολα, χωρίς χτύπημα με μίξερ και πολλά πολλά. Όσο ψήνονταν, αναδυόταν το άρωμα του πορτοκαλιού στον χώρο και οι επίδοξοι συνδοκιμαστές αδημονούσαν για το γευστικό αποτέλεσμα! Πράγματι είναι αφράτα και ελαφριά, οπότε τρώγονται εν ριπή οφθαλμού! Εγώ πάντως έφτιαξα διπλή δόση για να μείνουν μερικά για τη φωτογράφιση, ενώ τα διακόσμησα με τριμμένη ινδική καρύδα για πιο εξωτική γεύση!


Μικρά donuts με πορτοκάλι και σοκολατένιο γλάσο

Μερίδες: 12 / προετοιμασία: 15΄/ συνολικός χρόνος: 40΄

Υλικά για τα donuts:
160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. ζάχαρη
2 βανιλίνες
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλιές φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα σησαμέλαιο)
90 γρ. γάλα, φρέσκο
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
χρωματιστή τρούφα, κας κας ή τριμμένο μπισκότο για το γαρνίρισμα

Υλικά για το γλάσο:
200 γρ. ζάχαρη άχνη
4 κουταλιές κακάο
1 βανιλίνη
8-10 κουταλιές γάλα, φρέσκο

Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τις βανιλίνες.
Σε άλλο μπολ χτυπάτε ελαφρώς το αυγό και προσθέτετε διαδοχικά το λάδι, το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σταδιακά αδειάζετε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά. Ανακατεύετε με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
Βουτυρώνετε μια φόρμα για δώδεκα μικρά donuts και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
Μοιράζετε τη ζύμη στις ειδικές υποδοχές και ψήνετε τα donuts για 25΄, στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. 

Για το γλάσο, ανακατεύετε σε μπολ τη ζάχαρη με το κακάο και τη βανιλίνη, και προσθέτετε το γάλα κουταλιά κουταλιά. Ανακατεύετε ζωηρά. Αν χρειαστεί, προσαρμόζετε κατάλληλα την ποσότητα του γάλακτος, ούτως ώστε το γλάσο να είναι παχύρρευστο και να απλώνεται εύκολα.
Βγάζετε τα donuts από τον φούρνο, περιμένετε 10΄ να κρυώσουν και τα βυθίζετε μέχρι τη μέση στο γλάσο. Τα αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με χρωματιστή τρούφα, κας κας, τριμμένο μπισκότο ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Καλή όρεξη!

Συνταγή: "Στην κουζίνα των γεύσεων", Ερμιόνη Τυλιπάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2014, σ. 26.



Σε συνεργασία λοιπόν με τις Εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Στην κουζίνα των γεύσεων" της Ερμιόνης ΤυλιπάκηΝα ευχαριστήσω θερμά τις Εκδόσεις Ψυχογιός για τη δωροθεσία!

Για να πάρεις μέρος στο giveaway:

Υποχρεωτικοί όροι
1. Like στις σελίδες 
Εκδόσεις Ψυχογιός και Couzinista στο Facebook
2. Δημόσια κοινοποίηση (μόνο μία φορά) στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ.
3. Σχόλιο στη φωτογραφία που θα βρεις εδώ προσκαλώντας φίλους.

Προαιρετικοί όροι για επιπλέον συμμετοχές
Ακολούθησέ με στο Google+ και στο Instagram.

Γενικοί όροι διαγωνισμού:
  • Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι μέχρι και τις 20/2 και η κλήρωση θα γίνει μέσω του miniwebtool.com. 
  • Ο τυχερός θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο του εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί.
  • Αν ο τυχερός είναι κάτοικος Αθηνών, θα παραλάβει το δώρο του από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα), ενώ αν είναι από την περιφέρεια, θα του αποσταλεί δωρεάν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
  • Ο διαγωνισμός ισχύει μόνο για κατοίκους Ελλάδας άνω των 18 ετών.
  • Όσες συμμετοχές δεν έχουν ακολουθήσει σωστά όλους τους υποχρεωτικούς όρους ακυρώνονται.
  • Επιτρέπεται μία συμμετοχή ανά άτομο και προφίλ Facebook, και προφίλ Google+ και Instagram. 
  • Το δώρο είναι προσωπικό, αμεταβίβαστο και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ή άλλα είδη.
  • Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.
Καλή επιτυχία!


Update 21/2:

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τη συμμετοχή στην κλήρωση! Η τυχερή που κερδίζει το βιβλίο "Στην κουζίνα των γεύσεων" της Ερμιόνης Τυλιπάκη, προσφορά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, είναι η Dora Mark! Συγχαρητήρια και καλά μαγειρέματα! Η τυχερή θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα στο Facebook και θα πρέπει να κατοχυρώσει το δώρο της εντός 2 ημερών, αλλιώς η κλήρωση θα επαναληφθεί. Μείνετε συντονισμένοι, γιατί έρχονται νέα δώρα!



1 σχόλιο:

  1. 🍀 AYTO ΜΑΛΙΣΤΑ 👍🏼 ΕΙΝΑΙ 🎁 Α π Α ι Χ τ Ο <3 ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ και ΤΟ ΘΕΛΩ !!! ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή