Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Γύρος στη λαδόκολλα

Περίπου τέτοιες ημέρες πέρυσι έψαχνα κάποια συνταγή για σπιτικό γύρο στη λαδόκολλα ενόψει της Τσικνοπέμπτης, που πλησίαζε. 


Η πρώτη μου επιλογή φυσικά ήταν η αναζήτηση στο διαδίκτυο, όπου βρίσκεις τα πάντα στο λεπτό! Εντόπισα λοιπόν αρκετές συνταγές από τις οποίες ξεχώρισα 2-3 και τελικά κατέληξα σε μία, την οποία προσάρμοσα στα δικά μας γούστα. Από εκείνη την πρώτη απόπειρα για σπιτικό γύρο κατάφερα να βγάλω μόνο μία φωτογραφία, την ακριβώς παραπάνω, πριν γευτώ αυτό που μόλις είχα φτιάξει! 


Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή ήμασταν κάπως δύσπιστοι για το τελικό αποτέλεσμα και τη γεύση που θα μπορούσε να έχει ένας σπιτικός γύρος. Κι όμως! Έγινε τόσο αρωματικός και μαλακός που δικαίωσε την επιλογή μας στο έπακρο! Και από τότε τον έχουμε φτιάξει αρκετές φορές με μόλις πιο πρόσφατη το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής! Το καλό με τον σπιτικό γύρο είναι ότι τρως κάτι σαφώς πολύ πιο υγιεινό από το έτοιμο, γλυτώνεις περιττές θερμίδες και φούσκωμα και ενδείκνυται ακόμη και για παιδιά (αν μειώσεις τη δοσολογία των μπαχαρικών)! Τι λες; Ψήνεσαι για γύρο;




Γύρος στη λαδόκολλα
αποθήκευση - εκτύπωση 

Μερίδες: 5 / χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες+ / συνολικός χρόνος: 3,5 ώρες+

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό από μαλακό μέρος ή χοιρινή σπάλα
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι κρασί
χυμός 1 λεμονιού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. μπαχάρι
λίγο δεντρολίβανο
λίγο θυμάρι
λίγο σουμάκ
ελάχιστη κανέλα σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

*Παραλείπουμε όποιο υλικό δεν μας αρέσει!


Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στο κρέας φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια από την μαρινάδα. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο με καπάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Αδειάζουμε το κρέας σε μια λαδόκολλα, το τυλίγουμε σε ρολό και μετά το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε σε γάστρα (ή πυρέξ) και το ψήνουμε με σκεπασμένο το καπάκι στους 200 βαθμούς για 1-1,5 ώρα. Μόλις ψηθεί το κρέας, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε ξεσκέπαστο για άλλα 10' να ροδίσει, αλλά όχι να στεγνώσει! Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, πίτες για σουβλάκι και ό,τι άλλο μάς αρέσει!

Καλή όρεξη!

Αρχική συνταγή: Greek Masa


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου